Vláčné vanilkové cupcaky

By  | 8370

Nevím proč, ale mám pocit, že si celá řada lidí myslí, že měkké, vláčné a chuťově fantastické sladké dobroty musí být zákonitě kupované. Není tomu tak. V praxi si v následujících několika řádcích ukážeme, že si tyto dobroty můžeme udělat i v domácích podmínkách. Chce to jen šikovné ruce, dobrý nápad, protože fantazii se meze nekladou, a Vaše dílo bude jako z rukou cukrářského profesionála.

Na cca 18 cupcaků budeme potřebovat:

200 g polohrubé mouky
90 g másla
100 g cukru
80 ml mléka
3 bílky
3 lžíce škrobu
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
vanilka/vanilková cukr

Krém:

450 g cukr moučka
225 g změklé máslo
50 ml mléko
2 lžičky přírodní vanilkový

Doporučujeme udělat krém jako první a nechat jej alespoň na 2-3 hodiny zatuhnout.

Postup (krém):

Máslo ušlehejte do světlé pěny, přidejte vanilkový extrakt a znovu dobře prošlehejte. Postupně zašleháme prosátý cukr a nakonec přidáme mléko. Šlehat bychom měli alespoň 3-4 minuty, dokud krém opět není nadýchaný. Nyní můžeme přidat potravinářské barvivo.

Ke zdobení používáme tuto zdobičku.

Postup (cupcaky):

Než začneme připravovat těsto, dáme si předehřát troubu na 170°C.

Bílky vyšleháme do pěny spolu s 50 g cukru. Zbytek cukru vyšleháme s máslem, vmícháme mouku, škrob, prášek do pečiva, sůl a mléko. Opatrně vmícháme vyšlehaný bílkový sníh.

Připravené silikonové formičky vyplníme košíčky papírovými a zhruba do 3/4 vlijeme těsto a dáme péct na přibližně 20 minut.

Pozor!

Je velmi důležité odhadnout správnou dobu na vyjmutí z trouby. Cupcaky by v ní rozhodně neměly být příliš dlouho. Dojde k vysušení a z vláčné, měkké dobroty se rázem stane „suchá buchta“.

Ztuhlým krémem zdobíme až úplně vychladlé cupcaky.

Jak bylo uvedeno v úvodu, fantazii se meze nekladou. Posypat můžeme čímkoli dle chuti a nezapomeňte, že tohle byl teprve první díl našeho cupcakového seriálu. Další tipy a triky bodu následovat.

Tak dobrou chuť a hlavně příjemnou zábavu!

Ohodnoťte příspěvek

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *