Rychlý a jednoduchý recept na chléb Artisan

By  | 8 5896

Milujete vůni čerstvého pečiva a jeho křupavou kůrku? Už nemusíte brzo vstávat a stát frontu v pekárně! Upečte si doma vlastní chléb Artisan a uvidíte, že už žádný jiný nebudete chtít. 🙂

Složení:

  • 1 1/3 hrnku teplé vody (38°C- 45°C)
  • 2 1/4 lžičky sušeného droždí
  • 1 1/2 lžičky mořské soli a 1 lžička normální soli
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce jemně nasekaných čerstvých bylinek (dle vlastního výběru)
  • 1 hrnek celozrnné mouky (může být i hladká mouka)
  • 2 2/3 hrnku hladké mouky

Postup:

1. Nachystejte si velkou mísu, do které si nalijte teplou vodu. Vmíchejte do ní droždí a cukr a nechte 4 – 5 minut odpočívat, dokud vám nevznikne kvásek.

2. Přidejte zbývající přísady a pořádně je promíchejte. To bude trvat cca 1 – 2 minuty.

3. Misku zakryjte fólii nebo utěrkou a nechte odpočívat při pokojové teplotě, dokud těsto nevykyne (cca 45 minut – 1 hodinu, může trvat i delší dobu – záleží na teplotě pokoje).

4. Nachystejte si hrnec (3 – 4 litrový). Vezměte si pečicí papír, kterým později vyložíte spodek hrnce. Zatím si ho vystřihněte, aby vám pokryl spodní část hrnce. Nachystaný pečicí papír dejte zatím stranou.

5. Dno hrnce posypte 2 lžičkami mouky.  Na posypané dno položte přichystaný pečicí papír a posypte znovu lžičkou mouky. Hrnec můžete dát zatím stranou.

6. Připravte si talíř. Nasypte si na něj 1/4 hrnku mouky.

7. Jakmile vám těsto vykyne, přeneste si ho na pomoučený talíř.

8. Těsto pořádně vypracujte. Můžete přisypat i trochu mouky, dávejte však pozor, aby těsto nebylo tvrdé!

9. Předehřejte troubu na 200°C.

10. Vytvarovaný bochník chleba přeneste do hrnce a přikryjte pokličkou. Nechte ho 30 – 40 minut odpočnout.

11. Sejměte kryt a těsto lehce posypte moukou.

12. Vezměte si ostrý nůž a udělejte do těsta rovnoběžné řezy zhruba 1 cm od sebe. Můžete udělat i řezy do tvaru X nebo jakékoliv ozdobné řezy. 🙂

13. Těsto přikryjte pokličkou a přeneste hrnec do trouby. Pečte po dobu 30 minut, poté odstraňte pokličku a pečte dalších 15 – 25 minut, dokud chleba nechytne zlatou barvu.

14. Hrnec vytáhněte a nechte ho na 15 minut odpočívat. Potom vyjměte chleba.

To je vše. Vychutnejte si skvělý chléb s křupavou kůrkou a uvnitř jemným těstem! 🙂

Zdroj:  thecafesucrefarine

Ohodnoťte příspěvek

Počet komentářů: 6

  1. Dušan Pajdlhauser

    3.9.2014 at 22:38

    Zdravim a dekuju za přijeti.

    • admin

      3.9.2014 at 22:42

      Hezký den i Vám, rádo se stalo.

  2. Mimi

    8.9.2014 at 8:14

    Výborný návod. Vyskúšam

    • admin

      8.9.2014 at 9:01

      Děkujeme, klidně potom zašlete foto. 🙂

      • Dalekolekora

        12.9.2014 at 14:45

        Prosím, můžete říct, při jakých teplotách se peče?

        • admin

          19.9.2014 at 10:50

          Dobrý den, peče se při 200°C.

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *