Koláč z lineckého těsta

By  | 1660

Máte rádi linecké těsto? Tak to jste tady správně. Dnes vám přináší skvělou dobrotu jako z pohádky.

Složení:

  • 130 g másla (pokojová teplota)
  • 130 g cukru krystal
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 1 velké vejce (pokojová teplota)
  • 130 g loupaných mandlí
  • 120 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 510 g malinového džemu (samozřejmě můžete zvolit i jiný, například domácí jahodovou marmeládu)
  • na potření: 1 velké vejce + 1 lžíce mléka + špetka soli

Postup:

1. Vezměte si mixér a smíchejte máslo s cukrem, dokud vám nevznikne směs světlé barvy. Přidejte citronovou kůru a vanilkovou pastu.

2. Přidejte vejce a pořádně směs promíchejte. Smíchejte mleté mandle, mouku a prášek do pečiva. Tuto sypkou směs přidejte do máslové směsi. Pořádně promíchejte, dokud se obě směsi nespojí.

3. Z těsta udělejte malý obdélník a zabalte ho do fólie (alobalu). Těsto dejte na 15 minut do ledničky.

4. Jakmile je těsto mírně ztuhlé, odřežte z něj 1/3 a vraťte ji do ledničky. Vyjmuté 2/3 si připravte na pomoučený stůl. Vezměte si formu s odnímatelným dnem. Vyválejte těsto tak, abyste ním mohli vyložit tuto formu. Těsto k formě pořádně přitiskněte.

5. Vyloženou formu naplňte džemem.

6. Vytáhněte z ledničky zbylou 1/3 těsta. Vyválejte z něj na pomoučeném stole obdélník. Vezměte si nůž a rozkrájejte obdélník na proužky (šířka záleží na vás).

7. Vytvořené proužky opatrně položte na horní část koláče – tedy na džem. Proužky pokládejte do kříže (ale není nutností).

8. Dejte koláč na 15 – 20 minut zpět do ledničky. Koláč takto může být pár dní před pečením uložen v ledničce.

9. Předehřejte si troubu na 180°C. Ušlehejte vaječnou směs a naneste tenkou vrstvu na koláč.

10. Pečte 35 – 40 minut. Po 15 – 20 minutách koláč zkontrolujte, zda se nepřipaluje. Pokud by začal hnědnou příliš rychle, zakryjte ho hliníkovou fólií.

11. Upečený koláč nechte alespoň 20 minut vychladnout. Poté ho můžete vyjmout z formy.

Zdroj: thelittleepicurean

Ohodnoťte příspěvek

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *