Kynutý makový závin

By  | 4170

Složení:

Těsto

  • 250 ml vlažného mléka
  • 500g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1/2 lžičky soli

Maková náplň

  • 250 ml mléka
  • 150 g mletého máku
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • mletá skořice a vanilkový cukr na ochucení
  • 2 lžíce mletých mandlí
  • 2–3 lžíce rumu
  • mleté piškoty na zahuštění

Postup:

Z droždí, mléka a trochu cukru si necháme v teple vzejít kvásek. Během toho si v míse smíchejte zbytek sypkých surovin, přidejte kvásek, olej a vypracuje vláčné těsto. Dejte kynout pod utěrku na 30-60 minut.

Mezitím, co nám bude těsto kynout si připravíme makovou náplň. Nechte v hrnci svařit mák s mlékem a cukrem a nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte skořici, mandle, rum a piškoty, aby byla směs hustá.

Vykynuté těsto vyválejte na cca 1-2 cm. Nedělejte těsto moc tenké. Rozetřete makovou náplň, zabalte a dejte na vymazaný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C 20-30 minut, dokud těsto nechytne zlatavou barvu.

Aby bylo těsto vláčné, necháme je na chladném místně pod utěrkou.

Ohodnoťte příspěvek

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *