Jednoduché bramborové lokše, které neomrzí

By  | 7740

„Mami, co dnes bude k jídlu?“ Tuto otázku známe asi všichni moc dobře. Nelamte si hlavu a udělejte pro své jedlíky jednoduché domácí lokše! 🙂 Můžete je podávat tradičně s máslem a solí nebo s masem, zeleninou a dresingem. My osobně doporučujeme druhou variantu. 🙂

10706501_10204965012275093_1837887913_n

Složení:

Lokše

  • 1 kg brambor
  • 250 g – 300 g hladké mouky
  • sůl

Masová směs

  • kuřecí nebo vepřové maso
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • koření dle chuti

Dresing

  • kečup
  • tatarka

Dle chuti

  • rajče
  • okurek
  • kukuřice
  • sýr
  • atd.

Postup:

Lokše

Dejte vařit 1 kg brambor ve slupce. Vodu mírně osolte. Uvařené brambory vyjměte z vody a nechte je vychladnout (nejlepší je uvařit brambory den předem). Studené brambory oloupejte a pomocí struhadla nastrouhejte a osolte. Do nastrouhaných brambor přidejte hladkou mouku a vypracujte hladké těsto, které bude tvárné a nebude se lepit (dle potřeby přisypávejte mouku, ovšem opatrně, aby lokše nebyly tvrdé). Zpracujte těsto do tvaru válečku a rozkrájejte ho na stejné části. Každou část vyválejte na placku silnou zhruba 0,3 – 0,5 cm (během vyvalování je třeba těsto podsypávat moukou). Vyválené placky pečte na teflonové pánvičce nasucho z obou stran. Přebytečnou mouku průběžně odstraňujte, aby se nepřipalovala.

Masová směs

Kuřecí nebo vepřové maso naložte do oleje, přidejte sůl, pepř a koření dle vaší chuti. Ideálně nechte odpočívat v lednici přes noc. Maso si osmažíme na pánvi a naplníme placky (lokše).

Dresing

Smíchejte kečup s tatarkou v poměru 1:1.

Ohodnoťte příspěvek

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *