Jak vyčistit připálený hrnec?

By  | 1390

Častý problém se kterým se nejednou setkala každá z vás, milé dámy. Stačila chvilka nepozornosti a malér byl na světě. Po naservírování posledního kousku obědu na nás nepříjemně vykoukne černota na dně hrnce, kterou ne a ne umýt. Ale nebojte, nejde o žádnou tragédii.

Co s tím?

Není to tak složité a možností je několik. Pokud nepomůže jar, ani další čisticí přípravky, vyzkoušejte některé z našich rad. Tou první je použití soli. Prvně nalijte do hrnce vodu, kterou začneme vařit. Jakmile nám voda začne vařit, nasypeme do hrnce sůl, hodně soli. Nemusíte vůbec šetřit a pokud vysypete celý kilový pytel, nic se nestane. Ba naopak. Hned dejte z plotny a nechte alespoň den odležet. Během toho dne dejte vodu ještě alespoň jednou nebo dvakrát opět povařit a odstavit. Připálenina by měla jít smýt běžnými prostředky za pomocí houbičky.

Rychlejší alternativou může být čištění pomocí jedlé sody. Tady stačí nalít do hrnce trochu vody (cca centimetr nad usazeninu), nasypat sodu a povařit. Připálené zbytky jídla by se měly samy pustit a odloupnout, pokud se tak nestane, můžete opakovat podobně jako v předchozím bodě, tj. nechat den odležet.

Každá hospodyňka někdy připálila mléko. Na to může být vhodný obyčejný kuchyňský olej. Stačí kapka na houbičku, přetřít usazeninu a nechat chvíli působit. Potom umyjte klasicky. Tato metoda je velmi šetrná a díky ní váš hrnec nepoškrábete a bude stále jako nový.

Nový hrnec

Pokud je usazenina velká, čištění mechanicky narušilo povrch hrnce, je na zvážení, zda si nepořídit hrnec nový.

Ohodnoťte příspěvek

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *