Jak vařit v tlakovém (parním) hrnci

By  | 1090

Ať už vaříte rádi nebo ne, jistě se shodneme na jednom. Vaření stojí spoustu času, energie a každý z nás přemýšlí nad tím, jak vaření urychlit. Samozřejmě tak, aby to nebylo znát na kvalitě pokrmu.

Proto již v roce 1629 sestrojil francouzský fyzik Denis Papin nádobu s velmi silnou stěnou, ve které bylo možné vařit za mnohem vyššího tlaku, než je běžný atmosférický. Tento hrnec znáte dnes pod lidovějším názvem „papiňák“.

Dobrý sluha, zlý pán? Již dávno neplatí

Tlakový hrnec je dobrý pomocník do každé kuchyně, který nejen chuť pokrmů uchová, ale také zvýrazní.Samozřejmě vždy je nutné s těmito hrnci manipulovat opatrně, pracuje se za vysokého tlaku, při kterém voda dosahuje varu při 120 – 130°C, pokrm je tak hotový za mnohem kratší dobu. Nicméně není nutné se vaření v tlakovém hrnci bát. Doba se mění a již dávno neplatí, že je vaření v papiňáku nebezpečné, jako to bývalo za dob vašich babiček. Na papiňáku by se však nemělo šetřit. Věřte, že se vám investice do hrnce velmi rychle vrátí.

Finanční úspora je totiž znatelná. Je to jednoduché, doba přípravy pokrmu se výrazně zkrátí, tudíž se sníží i spotřeba energie a tím i vaše náklady na vaření, které každým rokem nejsou vůbec zanedbatelné. Záleží na druhu hrnce a pokrmu, nicméně papiňák může ušetřit až 70% nákladů za energii.

Jak na to?

Každý hrnec je jiný a vždy je nutné si pročíst manuál ke každému typu papiňáku. Hrnec naplníme zhruba do 2/3 a pokrm zalijeme vodou. Pokud vaříte potraviny, které bobtnají, stačí naplnit hrnec do poloviny. To je především z toho důvodu, aby se nezanesly trysky.

Hrnec přiklopíme, uzavřeme a dáme přivedeme k varu. To poznáme tak,že bude ucházet pára. Plamen snížíme na minimum a necháme vařit. Jakmile bude uvařeno, sundáme hrnec z plotny a počkáme 3-10 minut, než se hrnec ochladí a budeme jej moct otevřít. Nové hrnce mají pojistku proti „příliš brzkému“ otevření, proto si vždy pročtěte manuál ke konkrétnímu typu hrnce.

Hotovo

Ze začátku se možná stane, že se vám jídlo rozvaří, proto hrnec sundejte z plotny o něco dříve, jídlo v hrnci krásně dojde. Doba vaření hovězího masa je cca 30-40 minut, vepřové je většinou hotové za 20-30 minut, kuře cca 20 minut, zelenina 5-10 minut.

Tlakové hrnce v akci!

Jak vařit v tlakovém (parním) hrnci
5 (100%) 2 votes

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *