Jak používat římský hrnec

By  | 1910

Již staří Řekové a Římané byli známí svými kulinářskými dovednostmi. Jejich kuchyně byla vlivem několika národů velmi různorodá a pestrá. S námi se můžete, alespoň částečně, vydat do doby staré několik tisíců let a tak trochu „nakouknout pod pokličku“. Pod pokličku římského hrnce.

Co je to?

Hliněná nádoba terakotové barvy bývá často zdobená různými ornamenty a je to tedy nejenom praktický pomocník při vaření, ale i záležitost estetického cítění. V zásadě se prodávají dva typy římských hrnců.

Tím prvním je římský hrnec glazurovaný a ten druhý je římský hrnec bez glazury. Rozdíly mezi nimi nemusí být až tak markantní, nicméně je nutné o nich vědět. Oba dva typy hrnců je nutné namočit alespoň na 20 minut do studené vody (hrnec s glazurou stačí vodou naplnit), při dalším pečení stačí namočit na 3 minuty. Hrnec bez glazury je o něco náročnější na údržbu, někdy jdou poměrně obtížně vyčistit připálené nečistoty. Na druhou stranu připravovaný pokrm neztrácí tolik živin, jako při pečení v hrnci glazurovaném.

Jak se používá římský hrnec?

Hrnec naplníme masem, zeleninou, přílohou, okořeníme a přiklopíme. Výhodou je, že se vše dělá zároveň, není nutné do vaření nijak zasahovat, není nutné přidávat vodu, olej, tuk, nebo jídlo neustále podlévat. Vše se vaří v páře, jídlo je tedy velmi zdravé. Hrnec dáváme zásadně do studené trouby. Postupně teplotu zvyšujeme. Zabráníme tím poškození a prasknutí hrnce. Teplotním šokům se vyhýbejte neustále. Nikdy nedávejte studený hrnec do horké trouby, nebo naopak nikdy nedávejte horký hrnec na studenou desku. Vše postupně.

Doba přípravy masa je cca 1,5 hod. při 220°C, kuřecí zvládnete už za hodinu. Brambory taktéž.

Po vyjmutí obsahu po vaření hrnec očistěte. Stačí plastový kartáček, houbička a teplá voda. Nepoužívejte saponáty nebo písek.

 

Ohodnoťte příspěvek

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *