Domácí nutella pro mlsné jazýčky

By  | 6280

Ať už jste malí nebo velcí, na nutellu nejste nikdy staří. Bohužel cena už tak příznivá není… Proč však vyhazovat tolik peněz, když si můžete vyrobit domácí nutellu? Nebude to sice ta kupovaná, ale její bohatá čokoládová chuť s kousky lískových oříšků vás naprosto očaruje. 🙂


Příprava: 30 minut

Množství: 1 1/2 hrnku

Složení:

  • 2 hrnky lískových oříšků
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1/3 hrnku kakaového prášku (holandské kakao)
  • 2 lžíce ořechového oleje (může být nahrazen rostlinným olejem)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/8 lžičky soli

Postup:

1. Předehřejte troubu na 190°C. Rozložte lískové ořechy na plech a dejte péct, dokud nezhnědnou a nezačnou vonět (cca 12 – 15 minut). Otáčejte však ořechy během pečení a pozorně je sledujte. Poměrně snadno se dají rychle spálit. Jakmile budete mít upečeno, přesypte oříšky do středně velké mísy.

2. Jakmile oříšky trochu vychladnou (dají se vzít do ruky), přikryjte misku např. talířem a protřepte asi 30 sekund. Tím dojde k odstranění slupek z oříšků. Po protřepání vždy vyjměte oloupané slupky. Opakujte, dokud oříšky nebudou bez slupky. 

3. Takto očištěné oříšky přesypte do kuchyňského robotu a podrťte je dohladka (2 – 5 minut). Oříšky pustí olej, který by měl vytvořit hladkou pastu z rozdrcených oříšků. Nezapomínejte na usazené oříšky na okraji – seškrabujte je z okrajů robota. 

4. Přidejte moučkový cukr, kakaový prášek, ořechový olej, vanilkový extrakt, sůl a pečlivě promíchejte dohromady (zhruba 2 minuty). Směs bude krásně lesklá. Vzniklou hmotu přelijte do nádoby s těsným víčkem nebo do vzduchotěsné nádoby. Tu potom můžete dát do ledničky nebo ji nechat v pokojové teplotě až na 1 měsíc.

Zdroj: browneyebaker

Ohodnoťte příspěvek

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *