Crème brûlée jako z luxusní restaurace

By  | 2810

Máte už zkušenosti s touto pochoutkou? Pokud ne, vůbec nevadí, vyzkoušejte ho jednoduše doma. 🙂 Pro ty, co neví, o jaký dezert se jedná – ve zkratce crème brûlée je dezert skládající se z custardu a známé karamelové krusty. Tento sladký pokrm je typický pro francouzský film Amélie z Montmartru, který jste jistě viděli. A pokud ani to ne… sežeňte si film, připravte si tento výborný dezert a nechte se přenést do Francie. 🙂

Porce: 5

Složení:

  • 1 vanilkový lusk (dá se nahradit vanilkovou esencí či vanilkovou pastou)
  • 430 ml smetany na šlehání
  • 50 g cukru krystal
  • 5 žloutků

Postup:

1. Předehřejte si troubu na 140°C.

2. Na mírný oheň dejte vařit smetanu.

3. Rozkrojte si podélně vanilkový lusk a hranou nože vyškrabte jeho obsah. Lusk společně s vyškrabaným obsahem přidejte k vařící smetaně (případně ke smetaně přidejte vanilkový extrakt nebo vanilkovou pastu).

4. Zatímco se vám ohřívá smetana s vanilkou, ve větší míse se smíchejte žloutky s cukrem. Dávejte pozor, aby se vám na směsi nevytvořila pěna.

5. Jakmile se vám začne smetana pozvolna vařit, odstavte ji.

6. Za stálého míchání smetanu opatrně vlijte do žloutkové směsi.

7. Vzniklou směs ihned sceďte. Podle toho, zda chcete nebo nechcete ve směsi ponechat vanilková zrníčka, zvolte sítko. Zrníčka však nejsou naškodu, spíše naopak.

8. Směs rozlijte do žáruvzdorných misek (kvůli karamelové krustě, kterou budete v závěrečné fázi vytvářet). Na směsi by se vám neměly tvořit vzduchové bublinky. Pokud se však vytvoří, lehce je odstraňte lžičkou.

Tip: Použijte menší, ale hlubší misky. Směs se potom při zahřívání cukru tolik neohřeje a zůstane hezky chladná tak, jak má správně být. 🙂

9. Misky naskládejte do hlubšího pekáče. Ten poté zalijte opatrně vroucí vodou (cca 1 – 2 litry). Dávejte pozor, aby se vám voda nedostala do misek. Množství vody v pekáči by mělo odpovídat výšce směsi v miskách.  Pekáč přeneste do rozehřáté trouby.

10. Po 20 – 30 minutách vyjměte pekáč z trouby. Krém by měl být tuhý. Pokud se vám nebude zdát dostatečně tuhý, nechte ho ještě chvíli odpočívat ve vodní lázni.

11. Hotový krém ochlaďte ve studené vodní lázni a poté ho přeneste do ledničky minimálně na 4 hodiny. Krém v ledničce vydrží čerstvý 2 – 3 dny.

12. Crème brûlée se před podáváním posype cukrem (nejlépe tím hnědým – třtinovým). Tento cukr následně zkaramelizujte. K tomu je nejlepší flambovací pistole. V případě, že takovou pistoli doma nemáte, můžete použít kuchyňský hořák nebo hobby hořák na propan butan, případně můžete využít troubu. Všechny tyto možnosti však nejsou tak dobré jako použití flambovací pistole. Kouzlo pistole je v tom, že cukr okamžitě rozpustí, tudíž se za tak krátkou dobu nestihne ohřát celý krém. Zatímco ostatní metody ohřívají celý krém, což je špatně. Podávaná francouzská dobrota má být vychlazená, pouze karamelová krusta má být horká. 🙂 Nezapomeňte si dávat pozor – cukr teplem karamelizuje opravdu rychle, proto opatrně, ať ho nespálíte. Spálený dezert nechceme.

Crème brûlée je hotové. Pusťte si film a ponořte se do chutě této lahodné dobroty, která má v sobě kus francouzského šarmu.

Zdroj obrázků: thepioneerwoman, flickr

Crème brûlée jako z luxusní restaurace
5 (100%) 1 vote

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *