Čokoládové donuty jako z pohádky

By  | 2290

Kdo by neznal donuty. Nejen dobře vypadají, ale také skvěle chutnají. Dělají se na mnoho způsobů od vanilkových po čokoládové a těch polev… Najde se prostě každý. Proč si je ale kupovat v obchodě, když je můžete mít čerstvé doma? Nachystejte si následující ingredience a oslaďte si třeba víkend.

Porcí: cca 10

Složení:

Těsto

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/4 hrnku kakao na vaření
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 hrnku podmáslí
  • 1 velké vejce
  • 4 lžíce rozpuštěného másla (ideálně čerstvého)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Čokoládová poleva

  • 1 1/4 hrnku moučkového cukru
  • 3 lžíce kakaa na vaření
  • větší špetka soli
  • 3 až 4 polévkové lžíce plnotučného mléka
  • barevný posyp (případně cokoliv na posypání dle chuti)

Postup:

  1. Připravte si troubu v horní třetině a předehřejte ji na 165°C. Nachystejte si stranou formu na donuty.
  2. Ve středně velké míse smíchejte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu, sůl a hnědý cukr.
  3. V malé misce důkladně rozšlehejte podmáslí, vejce, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt.
  4. Tekuté přísady nalijte do suchých a promíchejte, dokud se vám dobře nezkombinují. Vezměte si menší lžíci a naplňte formu. Každý formička na donut by měla být naplněna asi ze 2/3. Pečeme po dobu 11 až 13 minut nebo dokud při zkoušce párátkem není párátko od těsta. Po upečení donuty vyndáme a necháme zhruba 5 minut stát, než je z formy vyklopíme a necháme vychladnout.
  5. Takto opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  6. Nyní si připravíme polevu. Ve středně velké míse ušleháme moučkový cukr, kakaový prášek a sůl. Přidáme 2 lžíce mléka a vanilkový extrakt. Pořádně promixujeme. Směs může být hustší. Případně přidejte ještě trochu mléka.
  7. Každý donut ponořte do připravené polevy (můžete jednu nebo obě strany). Potom ji trochu „otřepte“. Přendejte ideálně na mřížku a posypte barevným posypem. Nechte chvilku mírně ztvrdnout. Donuty jsou nejlepší do 2 dnů od upečení.

Zdroj: joythebaker

Ohodnoťte příspěvek

Přidejte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *